Thursday 9 February 2012

Pilluttomat piraatit - Feministisen mantran kirous

Pari asiaa feminismistä.

Miesten asemaa käsittelevässä tasa-arvokeskustelussa yhtenä toistuvana meeminä on alusta asti alkaen ollut karikatyyri ikisinkusta reppanasta, joka ei onnistu saamaan naista, ja purkaa nyt tästä syystä naisia kohtaan potemansa katkeruuden feministeihin, jotka vain hyvää hyvyyttään ajavat naisraukkojen etuja, etteivät he joutuisi näille epätoivoisille sinkuille antamaan.

Kritiikki epäoikeudenmukaisesta asevelvollisuudesta, miehen sosiaalisen aborttioikeuden puutteesta, huoltajuusseikoista, tyttöoppilaita suosivasta koulujärjestelmästä ja ylipäätään yksipuolisesta tasa-arvokeskustelusta ovat kaikki vain savuverhoa ja oikea tarkoitus on vaan vihata naisia sen takia, etteivät he anna kaikille miehille.

Keskustelun taso on mun mielestä yleisestikin aika surkuhupaisaa, mutta yritetäänpä lähteä nyt purkamaan tätä.

Minä en itse kuuluu horsmalahtilaisleiriin, joka on sitä mieltä, että naisista tulisi välttämättä kouluttaa niin sanotusti kevytkenkäisempiä, enkä usko, että biologisista seikoista riippumatonta tasa-arvoa tullaan koskaan saavuttamaan, ja sellaisen tavoitteleminen tuntuu vähän hölmöltä. Toiset saa enemmän kumppaneita kuin toiset, ja niin se tuntuu olevan eläinkunnassa muillakin lajeilla. Seksin puute ja yksinäisyys ovat todellisuutta monelle miehelle, mutta en näe kyseessä olevan lainsäädännöllisesti ratkaistavissa oleva tasa-arvo-ongelma. Kevytkenkäisyys tuskin myöskään lisäisi sellaisten miesten saantia, jotka tälläkin hetkellä kärsivät sosiaalisesti avuttomuudesta.

Molemmilla sukupuolilla on omat sukupuolensa mukanaan tuomat epäkohdat hyvinvoinnin tasapainon suhteen: naisilla ovat fyysisesti heikompia kuin miehet, sekä kärsivät kuukautisista ja PMS:stä, kun taas miehet ovat altavastaajan asemassa parisuhdemarkkinoilla ja kärsivät voimakkaammasta seksuaalisesta draivistaan, jos tarjonta ei vastaa kysyntää - ja suurella osalla se ei vastaa. Naiset taas näkökannasta riippuen joko joutuvat tai saavat kantaa lapsen ja synnyttää. Minä olen itse enemmän sitä mieltä, että he nimenomaan saavat kantaa ja synnyttää ihmislapsen, mutta on naisia, jotka kokevat sen taakkana.

Mies ja nainen ovat biologisesti erilaisia ja tiettyjen biologisten seikkojen käyttäminen aseena tasa-arvokeskustelussa on mun mielestä samanlaista typeryyttä kuin juuri se feministien kuuluisa "Naiset joutuvat synnyttämään!" -mantra. Itse en sille tielle lähtisi.

Joka tapauksessa, vaikka en Panu Horsmalahden ja hänen kannattajiensa kaikkia näkemyksiä jaakaan, en voi olla kuin hämmästynyt siitä määrätä ad hominem-hyökkäyksiä ja muita naurettavuuksia, joita tuntuu auttamatta kohtaavan tasa-arvokeskustelussa, jos joku tulee kritisoineeksi feministien tasa-arvon irvikuvaa sekä tuomaan esille heidän kiistattoman seksuaalisen vallan.

Ja vaikka en näe, että seksin puute on asia, jonka tulisi olla välttämättä lainsäätäjien prioriteettilistalla, en suinkaan tarkoita, että asia tulisi lakaista maton alle ja keskustelu siitä tulisi tukahduttaa.

Harmillisen moni ihminen kuitenkin tuntuu sitä mieltä olevan.

Varsinkin naisten kritisoijan ulkonäkö tuntuu olevan keskeisessä roolissa sen suhteen, otetaanko kritiikki tosissaan. Jos naisten aseman kritisoija on ulkonäöltään epäviehättävä, ei hänen argumenttinsa ole oikeasti mitään argumentteja, vaan saamattoman miehen kitinää, mitä ei tarvitse kuunnella.

Sen lisäksi, että asia jätetään kuuntelematta ja rekisteröimättä, sorrutaan vielä huoletta haukkumaan toisen ulkonäköä, olemusta ja oletettua saamattomuutta. Hauskaa muuten, että usein juuri vasemmalle kallellaan olevaa feministiä kun tohtii kritisoida, voi kritisoija varautua henkilökohtaisiin loukkauksiin, solvaukseen ja nauruun siitä, että kritiikissä on kyse vain siitä, ettei lohkea.

Tämä siis niiltä vasemmistolaisilta, jotka muissa asiayhteyksissä hehkuttavat sitä ihmisarvoa, inhimillisyyttä, empatiaa ja mitä näitä nyt on.

On kyllä tärkeää puuttua esimerkiksi vähemmistöryhmiin kohdistuvaan vihapuheeseen, mutta ilmeisesti esimerkiksi Piraattipuolueen kannattajiksi leimautuneet sinkkumiehet ovat edelleen ihan vapaata riistaa - silloinkin, kun eivät ole muuta tehneet kuin nostaneet pöydälle ihan aitoja epäkohtia sukupuolien välisessä tasa-arvossa yhteiskunnassamme.

Mielenkiintoinen ristiriita on myös se, että mies ei saa ilman pilkanteon kohteeksi joutumista avoimesti tilittää naisten nirsoudesta miesten suhteen ja siitä, että on miehiä, jotka jäävät ilman, koska miehellä on vaan oma lehmä ojassa ja nillinnallin, mutta nainen saa kyllä kurkku suorana huutaa sukupuolikiintiön puolesta - kenellä on naisia suosivan sukupuolikiintiön suhteen oma lehmä ojassa?

Yritysmaailmassa kun pätevät ne samat karut säännöt kuin parisuhdemarkkinoilla: hyvät pärjää, huonot jää ilman. Naisten kannattaisi vaan totutella siihen, eikä vaatia yhteiskunnan rakenteiden muutoksia vain siksi, että ovat itse huonoja. Olisihan se kohtuuton vaatimus, että hyvien yritysten pitäisi pakon edessä palkata huonoja työntekijöitä.

Vai mitä?

Nyt kun aiheessa ollaan, niin jatketaan vielä. On nimittäin käytännössä mahdotonta keskustella julkisella foorumilla feminismistä ilman, että joku tietäjä tulee kertomaan, miten termi feminismi ollaan jälleen kerran ymmärretty täysin väärin ja että feministi ei suinkaan aja miesten sortoa, tai naisen ylivoimaa, vaan feministi on oikeasti molempien sukupuolien tasa-arvon asialla.

Minä haluaisin tietää miten kauan ja miten laajasti feminismiä sitten voidaan käyttää keppihevosena epäoikeudenmukaisen toiminnan läpivasarointiin, kunnes voidaan miettiä, että voisikohan todellakin olla niin, että feminismi liikkeenä sittenkin on jo itsessään mätä, eikä vain murto-osa sen omaksuneista seksisteistä.

Olisi mielestäni aika hassua sonnustautua natsiunivormuun, sieg heilata menemään ja mahdollista paheksuntaa kohdatessaan kylmänrauhallisesti todeta, että no, holokaustin kaltaiset kauheudet nyt olivat vain natsismin väärin ymmärtäneiden radikaalien idiotismia, eikä aitoa natsismia, jossa ydinajatuksena on vain oikeudenmukaisuus ja yhteiskunnan hyvinvointi.

Feminismi molempien sukupuolien tasa-arvon edistäjänä ei ole edes mitenkään loogista, sillä feminismi on naisasianliike, ei tasa-arvoliike. Feminismin juuret ovat 1700-1800 -luvun taitteessa, jolloin elimme monella tapaa erilaisessa yhteiskunnassa kuin nyt. Sukupuolten voidaan katsoa olleen eriarvoisia tuohon aikaan ja naisten asemaa ajavalle liikkeelle oli perusteltu kysyntä, jos tavoitteena oli ja on molempien sukupuolien kauttaaltaan yhdenvertaiset oikeudet ja velvollisuudet.

Feminismin alkuajoistakin tuntuu silti ihmisillä olevan räikeitä väärinkäsityksiä. On totta, että naisilla ei ollut kauttaaltaan samanlaisia oikeuksia kuin miehillä, mutta se, mitä feministit usein jättävät kertomatta, on että eipä ollut velvollisuuksiaan. Naiset eivät sotineet sotia.

Aikana ennen universaalia äänioikeutta, määräytyi äänioikeus talonpoikaissäädyssä maaomistuksen ja pappissäädyssä virka-aseman perusteella ja porvarissäädyssä veronmaksukyvyn perusteella. Aatelissäädyn edustajia vaaleilla valittu lainkaan.

Vuonna 1906 Suomessa otettiin valtiollisella tasolla käyttöön kuuluisa yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja kunnallisella tasolla 1917. Tästä kuitenkin puhutaan jostain syystä usein nimenomaan naisten äänioikeuden saavuttamisena, vaikka samaan aikaan todella suuri määrä myös miehiä saavutti ensimmäistä kertaa äänioikeuden.

Aikana ennen unviersaalia äänioikeutta kun kaikki miehetkään eivät päässeet äänestämään, sillä kaikilla miehillä ei ollut valtaa. On feminististä revisionismia, että aikana ennen feministien saavuttamaa tasa-arvoa naiset olisivat olleet täysin koko miessukupuolen alistamana nyrkin ja hellan välissä samalla kun kaikki miehet äänestivät, johtivat yhtiöitä ja juhlivat.

Kyllä minun mielestäni on tärkeää, että sukupuolet ovat yhdenvertaisessa asemassa ja sukupuolesta riippumatta yksilöllä on oikeus osallistua opiskeluun ja työelämään. Tuntuisi typerältä puolittaa työvoima maassa, joka pyörii verovaroin ja ihmiset ovat sukupuolestaan huolimatta yksilöitä ja sen takia yhdenvertainen yhteiskunta on paras tapa erottaa jyvät akanoista niin, että ansaitsevat ihmiset saavat ansaitsemansa aseman.

On myös tärkeää huomauttaa, että toisin kuin feminstinen mantra kertoo, miehet eivät johda maailmaa nykypäivänäkään, vaan osa miehistä johtaa maailmaa. Ja tuo osa on maailmanlaajuisesti katsoen todella, todella pieni osa. Tämä ero on erittäin tärkeä ymmärtää: miehet eivät johda maailmaa, vaan maailmaa johtavat ihmiset ovat suureksi osaksi miehiä.

Tästä huolimatta sukupuolikiintiöitä ja vapautustaan asevelvollisuudesta länsimaiset feministit perustelevat lasikatolla ja sillä, miten miehet johtavat yrityksiä. Miehet johtavat yrityksen lisäksi muuten myös itsemurha- ja syrjäytymistilastoja. Päihdeongelmatilastojen kärjestä löytyy yhtälailla miehiä.

Mutta elämän nurjan puolen uhriksi joutuminen ei feministisestä näkökulmasta tietenkään ole yhteiskunnallisen rakenteen aikaansaama, tai edes avittama, vaan päihdeongelmaisuus ja yhteiskunnasta syrjäytyminen on vaan reppanamiehen omaa huonoutta. Yhteiskunta kun on patriarkaatin rakentama, niin rakenteellisten salaliittojen uhrit voivat olla vain naisia.

Jos mies mokaa, se on miehen oma vika. Jos nainen mokaa, patriarkaalinen varjohallitus vetelee naruista.

Niin ja jos olet nainen, tai edes feministi, joka ei käyttäydy kuten yllä kuvailemani suohirviöt, ole huoleti: tämä teksti ei siinä tapauksessa koske sinua. "Feminismi" leväperäinen ja monitulkintainen termi nykyään, että pidän todennäköisempänä, että sen termin alle lukeutuu myös fiksuja ja oikeudenmukaisia ihmisiä, kuin että ei lukeutuisi.

Olen silti sitä mieltä, että juuri sen termin leväperäisyyden takia aitoa yhdenvertaisuutta ajavat ihmiset ansaitsivat oikeaoppisemman termin, jotta voisivat erottua omaa etuaan ajavista seksististä ihmisperseistä.

3 comments:

  1. Ei feminismi niinkään mätä taida olla, armottomasti vanhentunut kyllä. Monet sukupuolikysymyksiksi mielletyt jutut ovat minusta enemmän yleisellä tasolla rakenteellisia ongelmia. Esimerkiksi koulujärjestelmä kaipaisi enemmän lasten ja nuorten kohtelemista oppimiskysymyksissäkin yksilöinä eikä tasaisena massana, saati sitten sukupuoltensa edustajina. Ei taida olla kenenkään etu, että koulujärjestelmää mukautettaisi pojille sopivammaksi tyttöjen kustannuksella (vaikka sillä saavutettaisiinkin tilastollisesti tasa-arvoinen tilanne poikien arvosanojen noustessa ja tyttöjen laskiessa), jos vaihtoehtona on tasoryhmillä tai valinnaisuudella parantaa kaikkien mahdollisuuksia yksilöinä. Siinä toki on työmaata enkä edes väitä olevani pedagogiikan asiantuntija.

    Mitä naisten seksuaaliseen valtaan tulee, en oikein osta koko väitettä. Tunnen yhtä lailla yksinäisiä ja seksinpuutteesta kärsiviä naisia enkä usko olevani tässä suhteessa poikkeus. Luulisin, että kaikille löytyisi seuraa niin sänkyyn kuin sen ulkopuolelle, jos laatukriteerit vain heitettäsi romukoppaan. Useimmat eivät kuitenkaan taida olla siihen valmiita.

    ReplyDelete
  2. "Ja vaikka en näe, että seksin puute on asia, jonka tulisi olla välttämättä lainsäätäjien prioriteettilistalla, en suinkaan tarkoita, että asia tulisi lakaista maton alle ja keskustelu siitä tulisi tukahduttaa."

    Monesta aiheesta ei kyetä yleisesti kovin järkevästi keskustelemaan. Horsmalahtelaisuus ja laasaslaisuus ovat aika surkuhupaisia käsitteitä ylipäätään. Sanotaan, että seksin puute on biologinen määräys joidenkin kohdalla. Lisäisin kuitenkin, että joidenkin kohdalla armeijakin on melko biologisomainen vietti ja tähän vaikuttaa mm. mihin heimoon on päätynyt syntyväksi. Suomalainen janoaa (miesten asevelvollisuus)armeijaa paljon enemmän kuin hollantilainen vastaavaa, eikä MEIDÄN armeijantarvettamme ole helppo purkaa sittenkään, kun uhkaa ei oikeastaan ole (vrt. Sveitsin tilanne).

    Seksuaaliongelmiakin sopisi tutkia paljon abstrakteimmista
    lähtökohdista. Sukupuoliroolit eivät ole vain rooleja, kun niihin sisältyy myös aimo annos suoranaista tyhmyyttä. Naisilla on heiveröisen, huonosti politiikkaan ja teknillisyyteen kykenevän hoivaaja-uhrin rooli. Miehen rooli on esittää jatkuvasti naisille jotakin uhmakasta ja rationaalista, vetää politiikkaa ja teknologiaa suoraan ytimestä. Tämän lisäksi tulee yksiavioisuuden sanelemat säännöt, jotka estävät ihmisiä hyväksymästä laajempaa partnerivalikoimaa kerrallaan.

    Edellämainittujen lisäksi tulee tasoluokitus ja arvostukset.
    Ihmisestä on tullut voimakkaasti laumaeläin ja seksuaalisuudesta palkitsemisen ja yhteiskunnallisen ohjailun muoto. Vähemmän arvostetut miehet jäävät helposti ilman ystäviä tai seksiä, vaikka olisivat lahjakkaita ja potentiaalisia partnerinalkuja noin niinkuin vapaammin tarkasteltuna. Naisilla ei juurikaan ole rajoitteita sen suhteen millaisia ovat, mutta liiketaloudellisesti katsoen naisen ei kannata olla kovin vapaamielinen.

    Seksuaalinen ohjaus olisi mahdollista ainoastaan muuttamalla yhteiskunnan, kulttuurin, suhteenmuodostuksen ja yleisten ajattelumallien perusrakenteita monumentaalisen paljon. Ihmisen pyrkimys ja se mikä motivoi eteenpäin järjestelmässämme ratkaisee paljon enemmän, kuin vapaan tahdon ideaalit. Yhteiskunnallisesti olemme jäljessä sellaisesta maailmasta, joka ei ole valmiiksi katettu systeemi. Vaikka modernismi on lisääntynyt meillä on villipedon kapea näkökenttä ja keskiaikaiset käytännöt asioiden ajattelussa ja havainnoinnissa.

    ReplyDelete
  3. "Mitä naisten seksuaaliseen valtaan tulee, en oikein osta koko väitettä. Tunnen yhtä lailla yksinäisiä ja seksinpuutteesta kärsiviä naisia enkä usko olevani tässä suhteessa poikkeus."

    Naisten seksuaalinen puute on luonteeltaan kuitenkin toisenlaista. Monet sanovat, että se on valikoinnista johtuvaa. Mutta jos naiset ilmoittaisivat oikeasti haluavansa
    pidempiaikaista kontaktia ruutujensa äärellä masturboiviin miehiin, niin kyllä ne miehet sieltä ottaisivat kiinnostuneina yhteyttä. Mutta on olemassa tietenkin poikkeus, eli se hyvinkin epäattraktiivisten naisten ryhmä, jonka jäseniä monet miehet eivät mielellään laske vierelleen. Prosentuaalisesti tuo ryhmä on pieni kun puhutaan alle 55-vuotiaista naisista. Arvioisin, että n. 5% 20-vuotiaista ja 15% 45-vuotiaista epäattraktiivisuutensa vuoksi joutuu kokemaan ignorointia, joka on ainakin jossain määrin verrannollista siihen mitä ainakin puolet miehistä joutuvat kokemaan. Koska tilanne on käytännössä tyyliin 10-50, niin voidaan puhua naisen seksuaalisesta vallasta.

    Henkilökohtaisesti en toisaalta oikein ymmärrä, mitä vikaa naisen seksuaalisessa vallassa olisi. Miehet viihtyvät tapahtumarikkaiden ja seksuaalisten vahvojen naisten kanssa. Se valta koituu ongelmaksi, kun mies ei enää kykene saamaan kontaktia kehenkään naiseen. Silloin kyseessä on joko naisten yleinen ylivalta tai miesten saamattomuus. Tilanne, jossa puutteessa olevia miehiä pidetään täysin saamattomia ja naisia julmina, mutta oikein toimivina luonnon osina on meille kaikille hyvinkin tuttu tästä elämästä...

    "Luulisin, että kaikille löytyisi seuraa niin sänkyyn kuin sen ulkopuolelle, jos laatukriteerit vain heitettäsi romukoppaan. Useimmat eivät kuitenkaan taida olla siihen valmiita."

    Laatukriteerit viidakossa ovat ruoan hankintaan perustuvia. Taide on siellä turhaa. Näin se tuppaa pariutumismarkkinoillakin nyt menemään, että naiset etsivät savannilla toisiaan vastaan pärjääviä uroita.

    ReplyDelete