Thursday 17 November 2011

Julistus järjestä irrottautuneille arjen individualisteille ja muille Harreille

Hei, sinä oravanpyörästä ja "järjestelmästä" irrottautunut oman elämäsi sankari! Täydellisyyden ja omahyväisyyden pilvilinnassasi istuessasi, onko mieleesi koskaan juolahtanut ajatus siitä, että vaikka jättäydyt työelämän ja oravanpyörän ulkopuolelle, olet silti täysin riippuvainen järjestelmästä ja sitä pyörittävistä ihmisistä?

Tehtäkööt nyt selväksi, että tämä teksti ei ole vihateksti tai muunkaanlainen rant ihmisiä kohtaan, jotka elävät tuilla tai ovat tällä hetkellä työelämän ulkopuolella. Tämän tekstin tarkoitus ei myöskään ole vaahdota kenellekkään siitä, että uraputki on ainoa mahdollinen hyväksyttävä elämänmuoto, eikä tämä teksti ole työttömiä kadehtivan paskaduunarin katkera vuodatus. Tämä teksti kohdistuu työssäkäyvää väestöä ylimielisesti halveksiviin kermaperseisiin, jotka peittelevät hienojen ideologioiden taakse oman saamattomuutensa ja kykenemättömyytensä ottaa vastuu itsestään ja elämästään. Tunnistatko itsesi kuvauksesta? Jos et, niin teksti ei koske sinua, joten älä provosoidu.

Ja kun olen saanut niin paljon vihaisia kommentteja ja huomautuksia siitä, että olen teksteissäni ja puheissani käyttänyt niin paljon ikäviä ja leimaavia sekä yleistäviä termejä, kuten "vihervasemmistolainen" ja "hippi", luovumme niistä tämän tekstin ajaksi. Kutsukaamme tekstin kohderyhmää nimellä "Harrit".

Harrit ovat ihmisryhmä, jotka ovat jättäytyneet oravanpyörän ulkopuolelle, eivätkä säästele tilaisuuksia toitottaa tästä heidän maailmansa mullistaneesta oivalluksesta koko maailmalle. Toistuvasti ja aina vaan. Tämä itsessään ei ole vielä edes se ärsytyksen aiheuttaja. Ärsytystä aiheutuu siiinä vaiheessa, kun Harri alkaa julistamaan miten hän ei tarvitse järjestelmää, hän ei tarvitse systeemiä ja kaikkein vähiten Harri tarvitsee muita ihmisiä! Tätä totuutta hän julistaa kotonaan, jonka ovat rakentaneet muut ihmiset, tietokoneellaan jonka ovat valmistaneet muut ihmiset ja jonka hän on ostanut liikkeestä, johon tämän tietokoneen ovat kuljettaneet muut ihmiset. Liikkeessä häntä palveli työtä tekevä ihminen, liikkeeseen ja sieltä kotiin Harri ajaa autollaan, jonka ovat valmistaneet muut, työssäkäyneet ihmiset. Ruokaa kun Harri ostaa, hän ostaa sen kaupasta, jonka hyllyille ruoan ovat tuottaneet ja valmistaneet muut ihmiset. Alkaako jutun juoni selvitä? Nämä samat Harrit kritisoivat ja halveksivat sekä osoittavat mieltään jättimäisiä yrityksiä vastaan. Tämän Harrit tekevät samalla, kun kirjoittavat blogiaan internetiin MacBookillaan. Sillä samalla MacBookilla, jonka ovat liikkeiseen toimittaneet ne samat rekkakuskit, joiden kollektiivinen älykkyysosamäärä on yhteensä seitsemän ja puoli. Harri on riippuvainen heistäkin.

Harrit rakkaat! Te olette aivan täysin ja absoluuttisesti riippuvaisia tästä järjestelmästä, teillä ei olisi yhtään mitään ilman tätä järjestelmää, jonka vastustamiselle te olette päättäneet koko elämänne omistaa. Keitä te luulette huijaavanne, muita kuin muita Harreja? Ette ketään, koska ainoastaan Harrit ovat tarpeeksi tyhmiä uskoakseen teidän hevonpaskaa. Huvittavinta on se, että työssäkäyntiä kritisoidaan ja työssäkäyville nauretaan ja heihin suhtaudutaan halveksuen, haukkuen heitä turhiksi zombeiksi ja aivottomiksi työmuurahaisiksi. Tämä tehdään samaan aikaan, kun nostellaan valtion työttömyystukia ja perusturvaa. Ja toistan, tiedostan, että kapitalistisessa markkinataloudessa täystyöllisyys on mahdoton yhtälö ja työttömyyttä on ja tulee aina olemaan ja sen takia meillä tulee olla sosiaalinen turvaverkosto, enkä kritisoi sitä, että elää turvaverkostossa tilanteessa, jossa työssäkäynti ei ole mahdollista. Kannattaisi silti muistaa, että ne työssäkäyät "muurahaiset" ovat se syy, minkä takia meillä on ylipäänsä olemassa sosiaalinen turvaverkosto, jonka varaan Harri voi jättäytyä, kun Harria ei työssäkäynti tai itsensä elättäminen kiinnosta.

Maailman ongelmien parantaminen Harria kiinnostaa. Se kiinnostaa Harria jopa niin paljon, että Harri tietää, miten maailmasta saadaan oitis parempi paikka kaikille elää. Harri osaa ratkaista nälänhädän, Harri lopettaa sodat ja Harri tietää jopa miten läpäistä Battletoadsin Wind Tunnel -kenttä. Harri ei vaan kerro salaisuuttaan muulle maailmalle. Tämä voi johtua joko siitä, että Harri salailee asiantuntemustaan, tai vaihtoehtoisesti Harrilla ei yksinkertaisesti ole minkäänlaista asiantuntemusta, jolle hän perustaa mutuilunsa siitä, miten maailman muokkaaminen hänenkaltaisekseen tekisi siitä mitenkään tosiasiallisesti paremminvoivan ja toimivamman. "Nykyjärjestelmä" ei ole ihmisen luonteen syy, vaan seuraus. Ihminen on itse muokannut yhteiskunnasta näköisensä, ei toisinpäin. Tällaiset seikat vaan meneväöt hyvin helposti Harrilta ohi, kun kaikki hänen maailmankatsomustaan haastavat näkemykset sysätään sivuun, leimaten ne "aivopestyn lampaan mantraksi" ilman sen suurempaa kriittistä ajattelua tai pohdintaa. Harri on yhteiskunnasta eristäytynyt ihminen joka on luonut itselleen kuplan, jossa piilevät kaikki maailman totuudet, mutta kuplan ulkopuolisia totuuksia siellä ei suvaita.

Länsimaisen yhteiskunnan tornien kaatuessa minä en usko, että Harri on ensimmäisenä jonossa ottamasa vastuuta uuden yhteiskunnan rakentamisesta. Minä veikkaan, että Harri istuu uudessakin yhteiskunnassa perseellään, koska kaikki ei mene niinkuin Harri haluaa ja Harri ei koe tarpeelliseksi ottaa osaa sellaisen yhteiskunnan rakentamiseen, joka ei ole juuri hänen mieleisensä.

No comments:

Post a Comment